Na kole v okolí města Veselí nad Lužnicí

Veselí nad Lužnicí je místem, které mnozí cyklisté, ale i turisté a vodáci považují za výchozí bod pro jejich výletní cíle. V jeho okolí je možné objevit tolik překrásných míst, že se sem lidé rádi navrací. Míří sem každoročně v létě mnoho lidí z celé naší vlasti a nejvíce je lákají hlavně cyklostezky. Veselsko je cyklostezkami doslova protkáno a námětů pro výlet je to opravdu mnoho. Touto cestou si Vám dovolíme nabídnout některé cyklotrasy, které určitě stojí za shlédnutí.

Třeboňská pánev, kam patří i Veselsko, je krajinou rovinatou. Proto se sem vydávají hlavně nenároční cyklisté, senioři nebo rodiny s malými dětmi. Zdejší oblast Vás určitě zaujme svou neuvěřitelnou rozmanitostí. Střídají se tu řeky, říčky, potoky a rybníky s lesy a loukami a celá oblast je jen málo zalidněná, Třeboňsko je dokonce chráněnou krajinnou oblastí, takže tu neočekávejte žádný průmyslový ruch, nebo něco v tom smyslu.

První zajímavá trasa na cyklovýlet směřuje z Veselí nad Lužnicí po červené turistické značce do Třeboně. Nejde sice o klasickou cyklostezku, a snad právě proto není tato cesta tolik frekventovaná a užijete tu spíš klid u rozjímání nad přírodními krásami zdejšího kraje. Stezka vede podél Nadějské rybniční soustavy a možná budete mile překvapeni, o jaké zajímavé místo se jedná. Navštívíte rybníky Překvapil, Rod, Naděje, Láska, Víra, Potěšil, pokocháte se dvěma pískovými přesypy, můžete obdivovat krásu největšího našeho rybníka Rožmberk a město Třeboň není jistě třeba dlouze představovat.

Druhá zajímavá cyklostezka vede do Kardašovy Řečice a odtud pokračuje kolem rybníka Holná na zámeček Jemčina, na Starou Hlínu a obce Stříbřec. Před Vámi se bude otevírat malebná krajina podél Nežárky, kterou můžete obdivovat i po cestě se zelenou turistickou značkou, vedoucí kolem samoty Pávek a samoty Šticha. Navštívit můžete i nově, velmi zdařile rekonstruovaný zámek ve Stráži nad Nežárkou a vaši cestu zakončit kupříkladu u rybníka Hejtman v Chlumu u Třeboně. Působivá cyklostezka vede z Veselí nad Lužnicí přes Ponědrážku do Lomnice nad Lužnicí a obce Lišov, budete projíždět kolem hráze rybníka Dvořiště a můžete zamířit buď do Českých Budějovic, nebo k zámku Hluboká nad Vltavou. Z Veselí nad Lužnicí můžete podniknout výlet i severozápadním směrem, nejprve do Soběslavi a pak zamířit do Bechyně. Z Bechyně byste mohli zamířit do obce Stádlec, v údolí nad řekou Lužnicí byl postaven unikátní řetězový most, který původne sloužil na Vltavě u Podolska, a odtud byl v roce 1975 převezen, protože musel ustoupit nově vznikající Orlické přehradě. Pěkná cesta vede i k Chýnovské jeskyni, ke zřícenině hradu Choustník a do města Tábor. Lákadel je tu skutečně mnoho a pokud se tedy do těchto míst chystáte vydat, určitě neváhejte.

Čtěte také: Vydejte se do Veselí nad Lužnicí Tento článek přesně potvrzuje moje zkušenosti.

Turistický magazín